İlk Yardım Eğitim Salonu Özellikleri
İlk yardım eğitim salonu özellikleri eğitim için ihtiyaç duyulan şart ve koşullara göre belirlenmiş ve İlkyardım Yönetmeliği‘nde belirtilmiştir. Gerekli şartları sağlayamayan mekanlarda ilkyardım eğitimi verilmesi uygun değildir.
İlk Yardım Eğitim Salonu Özellikleri ve Katılımcı Sınırı
İlk yardım eğitim salonu, ilkyardım eğitimi vermek için gerekli koşullara ve özelliklere sahip mekanı ifade eder.
İlk yardım eğitim salonu özellikleri; katılımcıların tamamının birbirlerini görebilmeleri için masa ve sandalyelerin ‘U’ şeklinde düzenlendiği, orta kısımda uygulamaların yapılabilmesine imkân veren en az 20 metrekarelik eğitim salonu bulunan, idare odası, eğitmen odası, lavabo, tuvalet ve katılımcıların dinlenme alanının bulunduğu, kişi başına asgari 3,5 metre kare kullanım alanı olan mekanlarda verilir. Eğitim malzemeleri eğitim salonunda hazır bulundurulur.
- 20 metrekarelik eğitim salonu
- idare odası,
- eğitmen odası,
- lavabo, tuvalet,
- katılımcıların dinlenme alanını
Merkezler eğitimlerini, yukarıdaki eğitim salonu özelliklerini taşıması şartı ve Müdürlüğün onayı ile aynı il sınırları içinde diğer uygun yerlerde de verebilirler. Genel Müdürlük, müdürlükler, eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversitelerin sağlık ile ilgili fakülte ve yüksekokulları, Kızılay Genel Müdürlüğü ve halk eğitim müdürlükleri birinci fıkrada belirtilen eğitim salonu özelliklerini taşıması halinde, asli hizmetlerini verdikleri alanlarda da eğitim düzenleyebilir.
İlkyardım eğitimi, ilkyardım eğitici eğitimi ve ilkyardım eğitici eğitmeni eğitim programlarında katılımcı sayısı en fazla 21 kişidir. Merkezler, ilkyardım eğitimi ve ilkyardım eğitici eğitimi programlarında, her 7 (yedi) katılımcıya bir eğitmen olacak şekilde çalışır.
İlk Yardım Eğitmeninin Görev ve Sorumlulukları
İlkyardım eğitmeni;
- Kendi adına düzenlenmiş çalışma belgesi ile çalışır,
- Eğitimlerin standartlara uygun verilmesini ve sürdürülmesini sağlar,
- Kendi çalışma alanı ile ilgili aksaklıkları mesul müdüre yazılı olarak bildirir,
- İlkyardımcı yetki belgesini mesul müdür ile birlikte imzalar ve Müdürlüğün onayına sunar.
- Bakanlığın eğitim ve araştırma hastaneleri ile sağlık alanında eğitim veren fakülte ve yüksekokullarda açılacak olan ilkyardım eğitim merkezlerinde, eğitmenlik yapacak uzmanlığını almış öğretim üye ve öğretim/eğitim görevlilerinden ilkyardım eğitmeni yetki belgesi istenmez.
İlk Yardım Eğitim Merkezi Açma
İlkyardım eğitim merkezi açmak isteyen kişi aşağıdaki belgelerle müdürlüğe başvurur:
- İlkyardım eğitim merkezinin unvanı, sahibi veya sahiplerini, faaliyet göstereceği adresi, telefonu belirten ve açılış ile ilgili işlemlerin başlatılmasını talep eden başvuru dilekçesi.
- İlkyardım eğitim merkezi bir ticaret şirketi tarafından açılacak ise; şirketin kuruluş statüsü ve son yönetimini gösterir Ticaret Sicil Gazetesi örneği.
- Vakıf veya dernekler tarafından açılacak ise, tüzük veya ana sözleşmenin vakıf ya da dernek yöneticisi tarafından onaylanmış bir örneği.
- Mesul müdürün ve çalışacak eğitmenlerin kimlik örneği.
- Görev yapacak eğitmenlerin ve mesul müdürün ilkyardım eğitmeni yetki belgelerinin birer örneği.
- Görev yapacak eğitmenlerin, çalışmak istediğini beyan eden dilekçesi.
- İlkyardım eğitim merkezinin bütün odalarının metre karesini gösterir krokisi.
- Merkez sahibi veya mesul müdür tarafından imzalanmış araç, gereç ve malzeme listesi (Ek- 5).
- İlkyardım uygulamaları eğitim kitabı ve sunum CD’si.
- İlgili mevzuata göre, yangına karşı gereken tedbirlerin alındığına dair yetkili mercilerden alınan belge.