İşyeri Tehlike Sınıfı
İş sağlığı ve güvenliği açısından, yapılan işin özelliği, işin her safhasında kullanılan veya ortaya çıkan maddeler, iş ekipmanı, üretim yöntem ve şekilleri, çalışma ortam ve şartları ile ilgili diğer hususlar dikkate alınarak işyeri için belirlenen tehlike grubunu,
İşyerleri, işçi sağlığı ve güvenliği açısından az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere 3 tehlike sınıfına ayrılır. İşyeri tehlike sınıfının belirlenmesinde, o işyerinde yapılan asıl iş dikkate alınır.
İşyeri Tehlike Sınıfları
İşyeri tehlike sınıfları NACE koduna göre belirlenir. NACE, Avrupa Birliği’nde Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiksel Sınıflandırması anlamına gelir.
NACE kodunuzu öğrenmek için:
- İstanbul Ticaret Odası web sitesi: www.ito.org.tr sayfasından Tescil İlan Kuruluş ve Sicil kayıtları sayfasına girebilirsiniz.
- Vergi dairesinden veya sosyal güvenlik kurumundan alabilirsiniz.
İşyeri tehlike sınıflarına göre bazı örnekler:
Az Tehlikeli Sınıf
- Büro faaliyetleri
- Perakendecilik
- Lokantalar
- Oteller
- Okullar
Tehlikeli Sınıf
- Ayakkabı
- Mobilya
- Deterjan
- Et üretimi
- Diş hekimliği
Çok Tehlikeli Sınıf
- Yapı sektörü
- Ağır Sanayi
- Hastaneler
- Petrol istasyonları
İşyeri tehlike sınıfı, aşağıdakiler gibi birçok konuda önemlidir:
- İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu: Az tehlikeli sınıfta 50’den fazla çalışanı olan işyerlerinde, tehlikeli sınıfta 10’dan fazla çalışanı olan işyerlerinde ve çok tehlikeli sınıfta ise 5’ten fazla çalışanı olan işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırılması zorunludur.
- Eğitim ve periyodik muayeneler: İşyerinde çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmesi ve periyodik muayenelerden geçirilmesi gereklidir.